diumenge, 16 de novembre del 2014

Antoni Badia i Margarit

Mor als 94 anys el filóleg i lingüista Antoni Maria Badia i Margarit



Barcelona, 16 nov. (EFE).- El filòleg i lingüista Antoni Maria Badia i Margarit ha mort aquesta matinada als 94 anys al seu domicili familiar, segons han informat a Efe fonts funeràries.
Badia i Margarit és reconegut com l'artífex de la modernització de la filologia catalana, especialment per la publicació de la "Gramàtica històrica catalana", i el seu nom se situa al costat del pare del català modern, Pompeu Fabra.
Barcelonès, nascut el 30 de maig del 1920, els últims anys va residir a Igualada (Anoia), on vivia amb un dels seus fills, Xavier, després d'enviudar.
Només conèixer-se la seva mort, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha tuitejat que ha mort un "gran científic de la llengua, home compromès insubornablement amb el català. Gran persona", mentre que l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha expressat el seu condol a la família i ha destacat la seva "gran contribució a la divulgació i el rigor històric en els estudis de la llengua i molt especialment del català".
Per a Trias, ha estat "un referent i un exemple de treball" i ha destacat "el seu compromís cívic amb el país i el seu compromís científic amb la llengua".
La directora de la Institució dels Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha ressaltat a Efe la trajectòria de Badia i Margarit, especialment, el seu "combat" a favor de la llengua catalana, des de la universitat, ocupant càrrecs de responsabilitat, "treballant sempre per la dignitat de la llengua, per la seva dignificació".
Segons la seva opinió, a més, cal destacar la seva manera de fer, la seva humilitat, la seva discreció, la seva feina notable "formant molts especialistes", que han seguit la seva sendera.
De la seva banda, la directora general de Política Lingüística, Esther Franquesa, ha agraït el seu "llegat d'investigació i compromís amb la llengua i la cultura catalanes".
Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 2003 i doctor honoris causa per diverses universitats com la Sorbona, el cos del catedràtic ha estat traslladat al Tanatori de les Corts.
El funeral pel que va ser rector de la Universitat de Barcelona durant vuit anys se celebrarà demà a les 15 hores a la basílica de Santa Maria del Pi de la capital catalana

Lavanguardia.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada