Esmorzars i cafès literaris

Esmorzar literari per a professors (maig 2014)

Els assistents a l'esmorzar literari d'aquest dijous 8 de maig hem gaudit de la companyia mútua, del pastís de l'Elisabet Ibáñez, de les maduixes i la xocolata de la Tere Coma, del cafè de la mediateca i dels llibres que s'han portat i s'han comentat, com per exemple Las tres bodas de Manolita, de l'Almudena Grandes o Las lágrimas del asesino, d'Anne-Laure Bondoux, entre altres.
 El proper esmorzar literari, que serà el darrer del curs, tindrà lloc el dijous 26 de juny, ja sense alumnes i sense classes. Com sempre, la trobada serà una excusa perfecta per parlar de literatura tot prenent cafè. 

Cafè literari per a pares i mares de l'escola
El divendres 21 de març, aprofitant l'entrada de la primavera, a la mediateca vam celebrar el cafè literari del segon trimestre per als pares i mares de l'escola.
Va ser una trobada molt familiar en què, a més de prendre cafè, provar el suc natural de maduixa que va portar una mare i degustar un pa de pessic del Thermomix, vam parlar de literatura infantil, juvenil i per a adults d'Amèrica Central i també de Sud-amèrica. 
Llibres d'autors com Rafael Pombo, de Colòmbia, o Carmen Lyra, de Costa Rica, van circular per les nostres mans i es van deixar en préstec. 
El proper cafè literari per a pares i mares, que també serà el darrer d'aquest curs, tindrà lloc el divendres 6 de juny i ens agradaria que hi participéssiu. El lloc de la trobada, com sempre, serà a la mediateca, i l'horari també serà l'habitual (de les 15.15 a les 16.30).Esmorzar literari per a professors (desembre 2013)
El darrer esmorzar literari que vam fer a la mediateca va ser el dijous dia 5 de desembre.
L'esmorzar el vam acompanyar amb unes magdalenes de biblioteca que ens van donar forces per la recta final d'aquest 1r trimestre. Es va fer una exposició dels àlbums il·lustrats que hi ha a la biblioteca/mediateca de la nostra escola.


Esmorzar literari dels professors (gener de 2013)

El dijous 4 d'abril hem celebrat l'esmorzar literari del mes d'abril. Hem aprofitat per trobar-nos tot just després de les vacances de Setmana Santa i hem parlat dels llibres que hem llegit durant aquests dies i dels que volem llegir o que volem que ens regalin per St. Jordi.
També vam fer esment a la pel·lícula El professor Lazar, ja que al darrer esmorzar literari del mes de febrer ens vam donar "deures" i vam proposar comentar també pel·lícules.
El proper esmorzar literari serà el dijous 2 de maig i la pel·lícula que ens proposem d'haver mirat per a aquell dia és Amor bajo el espino blanco.
Alguns dels llibres comentats durant la sessió han estat:
- La casa del silenci, de Blanca Busquets
- Victus (ja ha sortit en català)
- El prisionero del cielo, de Carlos Ruiz Zafón
- La revista VallesosEsmorzar literari dels professors (gener de 2013)

Després de les vacances de Nadal, els professors i professores de secundària ens hem trobat a la mediateca el dijous 17 de gener per compartir lectures i també el fantàstic embotit casolà de la Conchi.
Alguns dels títols comentats en aquesta ocasió han estat els següents:

- Verd aigua, de Marisa Madieri
- Passi-ho-bé, senyor Chips, de James Haltor
- Las matemáticas de los faraones, de Ricardo Moreno
- El camí de l'aurora, de Carles Zafón
- El hilo de la vida, de Davide Cali
- La vacant imprevista, de J. K. Rowling
El tango de la guardia vieja, de Arturo Pérez-Reverte
- El jardí oblidat, de Kate Morton
- El devorador de libros, de Rebecca Makkai
- Ciutat d'orfes, d'Avi (literatura juvenil, però que també agrada als adults)
- La veritable confessió de Charlotte Doyle, d'Avi (també litetaratura juvenil i que continua agradant als adults).

El proper esmorzar literari tindrà lloc el dijous 21 de febrer, data en què degustarem l'embotit que la Marina ens durà de Gallecs (a més de llibres i pel·lícules, naturalment!). Us el perdreu?


Esmorzar literari dels professors (maig de 2012)

El dijous 3 de maig hem tornat a recuperar l'esmorzar literari dels professors amb les següents recomanacions i llibres comentats:

- Novel·la d'escacs, de Stefan Zweig. Escrita l'any 1943, s'endinsa en el món dels escacs i ens mostra dues cares d’aquesta ciència que, en casos molt extrems i puntuals, pot passar de ser una taula de salvació per acabar derivant en una malaltissa obsessió.
- Sin entrañas, de maruja Torres. Un assassinat, un creuer pel Nil, un arqueòleg corrupte i 15 sospitosos d’assassinat. Són els ingredients de la darrera novel·la policíaca de Maruja Torres, un homenatge en clau de paròdia a la mestra del crim, Agatha Christie, i també a Terenci Moix. Sin entrañas és la segona de la sèrie policíaca que va començar al 2011 amb Fàcil de matar.
- La porta dels tres panys i Quantic love, de Sònia Fernandez-Vidal. 
- Jo confesso, de Jaume Cabré.
- El último catón, Venganza en Sevilla i El mundo perdido, de Matilde Asensi.
- El lector de Julio Verne, d'Almudena Grandes.
- La lleona blanca, de Henning Mankell.
- L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra,  de l'escriptor suec Jonas Jonasson. Ha estat la novel·la de ficció en català més venuda aquest St. Jordi. 
- Mil soles espléndidos, de Khaled Hosseini. Cafè literari amb els pares i mares de l'escola

Esmorzar literari amb professors del mes de febrer

Des del darrer esmorzar literari referenciat al bloc han passat molts dies, tot i que els mestres de secundària ens hem anat trobant puntualment cada darrer dijous de mes per parlar de llibres i literatura tot prenent un cafè.
A l'esmorzar literari d'avui, tot degustant una melmelada de cabell d'àngel amb taronja amarga i una altra també de cabell d'àngel però amb kiwi, hem parlat dels següents llibres:
- Per què als nens no els hi agrada anar a escola?, d'editorial Graó.
- Rodzina, la història real d'una noia d'origen polonès que emigra a Amèrica amb els seus pares i, poc temp després, tots dos moren i se li ha de buscar una nova família.
- Jo confesso, de Jaume Cabré. Per cert, una mestra ens ha "confessat" que li encanta el llibre i que seria capaç de passar-se la nit en blanc per continuar la seva lectura.
- Els jocs de la fam, el darrer èxit de novel·la juvenil.
- Stelallluuna, un conte per a nens, però amb missatge per a adults.
- Las cenizas de Ángela
- Brooklyn, de Colm TóibínEsmorzar literari amb professors del mes d'octubre

A l'esmorzar literari amb professors del mes d'octubre s'han comentat els següents llibres i pel·lícules:
- Sombras en el tiempo, de Jordi Sierra i Fabra. Aquest autor, molt conegut per les seves obres adreçades al públic infantil i juvenil, s'ha introduït darrerament en el món literari dels adults amb aquesta novel·la que ha tingut molt bona crítica.
- D'en Paul Auster s'han citat diversos llibres i una pel·lícula de la qual en va ser el guionista:
· Llibres: El palau de la lluna, Sunset park i Invisible.
· Pel·lícula: Lulu on de bridge.
- D'en Jordi Cortés hem continuat parlant-ne, ja que el 17 de novembre vindrà a l'escola per comentar un dels seus llibres, que és lectura obligatòria a 4t d'ESO, i també passarà per l'esmorzar literari d'aquell dia. Aprofitarem per xerrar de la seva darrera novel·la per a adults: L'última platja.
- Jesús me quiere, de David Safier. És l'autor d'una altra novel·la força coneguda pel seu to irònic i divertit: Maldito karma. A Jesús me quiere l'autor torna a utilitzar l'humor per parlar de la figura de Jesús i el cristianisme.
- Finalment, des de la mediateca hem recomanat La capsa dels perills. Adreçat als alumnes de secundària, es tracta d'una obra de Blue Balliet i publicada per L'Odissea on el protagonista és un nen d'un poble molt petit a l'estat de Michigan, als Estats Units, que se sap diferent dels altres. També apareix una nena que passa hores a la biblioteca pública. Un quadern misteriós que apareix. Un pare absent que reapareix. Un estrany amb males intencions i un incendi paorós... Elements ideals per a una novel·la que és alhora d'aventures i amistat. I amb un interès afegit: el quadern misteriós és l'original d'uns dels de Charles Darwin, que ha desaparegut -això és real, l'autora ha fet una tasca ingent de documentació-. El resultat és que el llibre, a més de despertar intriga i emocions, ens porta a interessar-nos pel món de Darwin.


Esmorzars literaris amb professors

A l'edifici de secundària hem celebrat el primer esmorzar literari del curs 2011-2012.
Tot prenent cafè i menjant un pa de pessic de taronja, hem comentat els llibres que hem llegit a l'estiu i també les darreres novetats literàries. Alguns dels títols que han sortit a la conversa han estat els següents:

- El prisionero del cielo. Es tracta de la darrera novel·la d'en Carlos Ruiz Zafón. Sortirà a la venda a partir del 17 de novembre. El podreu demanar en préstec a la mediateca.
- Aigua per a elefants. Novel·la sobre els circs dels Estats Units a la dècada dels anys 30. El podreu demanar en préstec a la mediateca.
- Xocolata desfeta, de Joan-Lluís Lluís. Aquest autor de la Catalunya Nord, d'una mateixa història en presenta més de 100 variants. El podeu demanar en préstec a la mediateca.
- Jo confesso. Es tracta de la darrera i esperada obra d'en Jaume Cabré. El podeu demanar en préstec a la mediateca.
- L'última platja. En Jordi Cortés és un autor de novel·les juvenils que amb aquesta novel·la s'ha introduït en el món dels adults. A la mediateca tenim dos exemplars de l'obra que si voleu podeu agafar en préstec.
- Tota una vida,
de David Grossman. És la història de dos homes, una dona i els seus dos fills. Una història sobre l'amor i el desamor, sobre l’amistat i la generositat, sobre els esforços, gairebé heroics, per mantenir el trencadís teixit familiar enmig de la violència, la por i la fragilitat del dia a dia. El podreu demanar en préstec a la mediateca.
- El bosc de les guineus, d'Arto Paasilina. Una divertida història de lladres i serenos escrita per un dels autors finlandesos més conegut internacionalment. Del mateix autor també us recomanem El moliner udolaire. Tots dos llibres els podeu demanar en préstec a la mediateca.
- La nevada del cucut, de Blanca Busquets. Premi llibreter 2010. També el podeu demanar en préstec a la mediateca.

Per acabar us volem recordar que el proper esmorzar literari tindrà lloc el dijous 4 de novembre i que comptarem amb la presència d'en Jordi Cortés, el qual ens comentarà la seva obra L'última platja.