dimecres, 12 de novembre del 2014

Qui diu que els nens quan es fan gran no llegeixen?


Si sabem trobar la lectura apropiada, no els podrem desenganxar del llibre! 

Sovint es diu que quan els nens passen a secundària, i fins i tot durant el cicle superior, deixen de llegir. Diuen que els joves ja no s’interessen pel llibres perquè no tenen temps i perquè hi ha altres distraccions millors o més divertides. I diuen que a aquestes edats les nenes llegeixen però els nens no.

Efectivament, entre nens i nenes ja hi ha aquesta edat una important diferència en l’activitat lectora, però per a mi, l’única diferència de veritat és el tipus de lectura que uns o altres volen llegir. Les nenes llegeixen una mica de tot, s’enganxen ràpidament a les històries que tenen a les mans. Els nens no, els nens són molt més exigents. 

Jo crec que si els nens eren lectors de petits, quan es facin grans continuaran llegint si sabem trobar les lectures apropiades, si els sabem aconsellar amb el tipus de llibre que els pot atraure llegir. I quan ho aconseguim, els joves, entre ajuntades d’amics, estudis, la pràctica d’esport i jocs tecnològic, busquen i troben el temps per llegir. 

I quina mena de llibres? No m’agrada generalitzar, però he observat entre els més lectors d’ESO de Xim i Xesca que es donen una sèrie de característiques comunes entre les novel·les que devoren. Sí, n’hi ha que devoren! 

Nens; 
Temàtica: Acció, aventura, intriga i misteri. Hi ha d’haver un enemic.
Protagonista: Un dels protagonistes principals ha de ser un jove que ha de tenir l’edat del lector. 
Entorn: Realisme o fantasia portada a situacions identificables com a reals.

Context: Sobretot novel·la històrica 
Avorreixen: Sentiments, descripcions 

Nenes; 
Temàtica: Sentiments principalment. Amb aventura i misteri o sense. 
Protagonista: Noi o noia i d’edat similar a la de lectora. 
Entorn: Fantasia o realisme 
Context: Qualsevol 

Conclusió: les nenes llegeixen de tot, i la majoria, ho fa. Els nens exigeixen coses més específiques, s’enganxen a històries on es puguin sentir identificats perquè són com ells són: inquiets, actius, curiosos davant de fets canviants. Han de passar coses i han anar ràpid per feina. És per això que s’enganxen més als jocs electrònics que les nenes, perquè són així: acció i rapidesa. 

Si entre la gran oferta que hi ha a biblioteques i llibreries de novel.lajuvenil troben llibres amb aquestes característiques específiques, segur que els nostres joves preferiran passar una estona immersos en un llibre que no jugant videojocs.

Eva Mateo Xim i Xesca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada